Skip to content

Hakken in het zand… hoe geef je leiding

“Pff, ik ben er helemaal klaar mee! Ik kan wel honderd keer zeggen dat ze die nieuwe app moeten gebruiken, maar als ik mijn hielen licht, doen ze gewoon wat ze zelf willen.”

Voel jij je wel eens geïrriteerd of moedeloos over de houding van je collega op het werk?

De oorzaak van weerstand

In de vorige blog hebben we besproken dat weerstand tegen veranderingen niet wordt veroorzaakt door onwil, maar komt vanuit de behoefte aan succes, harmonie, erbij horen, behoud of gepaste verantwoordelijkheid. Wanneer we bang zijn dat deze behoefte niet meer vervuld wordt, gaan we in de weerstand.

Onze reactie op weerstand

Dit inzicht zorgt ervoor dat we als leidinggevende als eerste te weten willen komen wat de weerstand veroorzaakt. Welke behoefte ligt er onder de weerstand?

Om dit te weten te komen is er maar één route, namelijk het gesprek aangaan met de ander. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de weerstand van onze collega roept bij ons ook wat op. In plaats van met elkaar in gesprek te raken, vervallen we snel in verdedigen, doordrukken van de eigen overtuigingen, pleasen, schuld geven of moedeloosheid.

De basis is ik oké en jij oké

Om het gesprek te kunnen voren is het belangrijk dat we erkennen dat onze collega recht heeft op weerstand, want dit beveiligd immers iets dat belangrijk is voor hem/haar. De weerstand van onze collega wordt daarmee ook niet iets persoonlijks tegen jou of mij, maar vind zijn oorsprong in de behoeften van deze collega. Om een effectief gesprek te kunnen voeren is het daarom nodig om dat te doen vanuit gelijkwaardigheid, ik ben oké en jij bent oké als persoon.

Vanuit deze basis kunnen we onze collega oprecht vragen naar de reden van zijn weerstand en samen op zoek gaan naar een andere manier om de behoefte van deze collega te vervullen. Neem de tijd voor dit gesprek en misschien is het nodig om eerst te werken aan herstel van vertrouwen.

Uiteindelijk zijn het de mooiste gesprekken en zullen we merken dat deze collega onze grootste ambassadeur wordt!