Skip to content

Je zult het maar zijn… gevoelsmens

Tijdens een teamtraining met paarden kwam er iemand op me af die vroeg “Voelt zo`n paard het eigenlijk als je slecht in je vel zit of als je het even moeilijk hebt?”

Gelach was het eerste wat er te horen viel en daarna kwamen er ook nog opmerkingen uit de groep. “Het zijn geen psychiaters hoor, ze eten gras en dat is het dan ook.” “Voelen, voelen… een beetje rond lopen en grazen en meer is het niet. Wat denk je nou zelf?”

Ik draaide me om naar de groep om en wachtte… het werd langzaam stil.
Ik draaide me weer om en vroeg aan de vraagsteller: “Kan jij het merken of iemand het moeilijk heeft?”
Ze knikte heftig en beaamde dat zij dat kon merken en voelen door de manier waarop mensen keken en de dingen zeiden. “Ik hoor het aan de toon en ik voel het gewoon.” zei ze met een rode kleur.

Het bleef nog steeds stil achter me.
En wat doe je daar dan vervolgens mee was mijn vraag.
“Nou, naar ze luisteren, er voor ze zijn en met ze mee leven als dat kan. Met ze meevoelen” zei ze “misschien klinkt dat wel raar of stom zoals ik het nu zeg, maar zo voel ik het wel.”

Het bleef nog steeds stil achter me.
“Heel vaak begrijpen ze me in het team niet en weten ze ook niet goed hoe ze daar mee moeten omgaan.” zei ze met een hoogrode kleur.

Ik draaide me om naar de rest van de groep en ik keek ze even aan. “Gefeliciteerd” zei ik tegen ze “dat jullie iemand met zulke kwaliteiten in jullie groep hebben. Want aandacht hebben voor de ander, meevoelen, inleven en zorgen voor de ander zijn zulke mooie kwaliteiten! Misschien andere kwaliteiten dan die van jullie maar net zo mooi en bruikbaar.
En misschien is dat wel een mooie opdracht om mee te beginnen in deze training: Ken elkaars kwaliteiten, want als je elkaar echt leert kennen, ga je elkaar ook waarderen!.”

Ben jij ook een gevoelsmens? Herken je dat dit niet altijd makkelijk is in een zakelijke omgeving?
Wil je jezelf en jouw collega’s beter leren kennen, in een ontspannen en positieve setting? Kies voor een teamdag met je collega’s. Met of zonder paarden.