Ga naar hoofdinhoud

Wat loopt lekker in jouw team?

Lukt het je om deze vraag te beantwoorden? Ja? Mooi! En weten jouw teamleden wat jouw antwoord is op deze vraag?

Als teamtrainer kom ik regelmatig in contact met een team waar gedoe is. De valkuil is dan om met elkaar veel aandacht te besteden aan wat het gedoe veroorzaakt, aan wat er niet lekker loopt. En bijna automatisch worden er dan schuldigen aangewezen. Deze veroorzakers van het probleem kunnen mensen, instellingen of zelfs machines zijn. Voor je het weet sta je tegenover elkaar, ontstaan er woordenwisselingen of schiet je met elkaar in het aanklagen van de schuldige.

Wat je aandacht geeft groeit!

Je kent vast wel de uitspraak ‘Wat je aandacht geeft groeit.’ Deze uitspraak geldt voor gedoe én successen in een team. Aan jou de vraag wat je wilt bevorderen, het gedoe of de successen van jouw team? Ik hoor je denken; “De successen natuurlijk, maar ik wil ook het gedoe opgelost hebben.” Heel begrijpelijk, maar hoe ga je dat doen?

Kies voor een insteek vanuit wat is er wel. Wat lukt er wel? Hoe komt het dat dat succesvol is? Wat zet het team daarvoor in? Vandaaruit breng je in wat er beter zou kunnen. Leg het team de vraag voor wat er al in het team aanwezig om tot een verbetering te komen. Hierbij maakt het team gebruik van de genoemde antwoorden. Tot slot vraag je naar wat er nog mist om te komen tot het succes.

En vergeet niet te genieten van de successen van jezelf en jouw team!