Ga naar hoofdinhoud

Ben jij veranderd? Ik wel!

Wat kies jij om je collega te feliciteren?
Hoe wil jij gefeliciteerd worden door je collega’s?

Deze vragen heb ik de vorige keer gesteld. En beloofd dat ik je zou vertellen, wat mijn antwoorden op deze vragen zijn.

Het is inmiddels al weer meer dan een week geleden dat ik van veel mensen een felicitatie voor mijn verjaardag ontving. Allemaal hartelijk bedankt daarvoor!

De tijd van kaarten sturen is wel echt voorbij. Ik heb 3 kaarten gehad, één van een commercieel bedrijf dat ik helemaal niet ken, één van een de organisatie waarvoor ik vrijwilligers werk doe en één van een bejaarde kennis. Dat is de oogst van het hele jaar zelf geen kaarten naar anderen versturen. Ik kan er wel mee leven ;-).

Vanaf de vroege morgen tot aan de volgende dag toe heb ik van veel mensen felicitaties ontvangen via sociale media. Leuk!

Op de avond van mijn verjaardag ging ik naar mijn werk. Het was namelijk afscheidsavond van groep 8 en ik had ook een bescheiden rol deze avond. Op school worden verjaardagen van leerlingen en collega’s altijd goed bijgehouden, zo ook die van mij. Collega’s kunnen in het systeem zelfs zien hoe oud je gewonden bent. Nou ja!?!
Veel collega’s feliciteerden me door een hand te geven en de felicitaties, zonder zoenen e.d., over te brengen. Ik was er wel content mee. Het verbaasde me dat ik het eigenlijk wel leuk vond om gefeliciteerd te worden.

In het verleden had ik liever dat collega’s mij helemaal niet feliciteerden. Persoonlijke aandacht op mij gericht, daar voelde ik me altijd wat onhandig mee. Daar is nu verandering in gekomen. Mijn verjaardag vieren, dat sla ik wel over. Mijn omgevingsvoorkeur is veranderd van alleen naar één op één contact met mensen waar ik een goede band mee heb. Dat waren, in dit geval, mijn collega’s.

Heb je ook wel eens gemerkt dat je voorkeuren veranderd zijn? Ca. 65% van alle Nederlanders heeft deze ervaring één of meer keer gedurende zijn leven. Je wordt door andere dingen gemotiveerd en merkt dat je een andere omgevingsvoorkeur hebt. In Process Communication noemen we dit een fasering. Je bevindt je in een nieuwe fase van je leven. Daarbij horen andere behoeften, andere omgevingsvoorkeur en ander stressgedrag.

Ook benieuwd naar hoe dit bij jou zit?

Volg een training Process Communication (PCM) en ontvang jouw persoonlijke profiel. Lees hier meer over deze training.