Ga naar hoofdinhoud

Contact of verbinding

Onderwijs op afstand – deel 5

Het contact met de leerling is het meest inspirerende, energiegevende en waardevolle van het onderwijs!

Ik onderschrijf dit van harte! Al moet ik toegeven dat ik in mijn eerste jaren als leraar het contact met bepaalde leerlingen tot de meest energievretende bezigheden vond behoren ????.

Onderwijs geven is dan ook veel meer dan kennisoverdracht. Het is opvoeden, meegroeien, sturen, afremmen, samen huilen, samen lachen, uitdelen en incasseren en vooral contact hebben en contact zien te houden.

Maar is contact nu hetzelfde als verbinding? Ik meende altijd van wel, maar juist in deze tijd kom ik erachter wat het verschil is tussen contact en verbinding.

Want contact houden lukt me in deze periode nog wel aardig, maar in verbinding blijven is een stuk lastiger. Misschien herken je dit wel in je eigen situatie. Er is volop contact, maar geen verbinding meer. Je leeft dan langs elkaar heen en begrijpt elkaar niet meer. Dat kan zorgen voor harde woorden, maar ook voor stilte en leegte. Je ziet elkaar niet meer. Dan kan het aan de buitenkant best goed lijken te gaan, maar uiteindelijk loopt het spaak. Wel contact, maar geen verbinding…

Nu moet ik zeggen dat ik op dit moment ongelooflijk veel contact met mijn leerlingen heb. Ik heb nog nooit zoveel contact met ze gehad als nu; chatten, tik tokken, videobellen, appen, sms-en, bellen, zoomen en noem het maar op. Zolang de wifi het maar doet, heb ik contact…

Maar heb ik ook verbinding? Weet ik welke vragen er leven in het koppie van mijn leerling?
Houdt vader zijn baan nog wel? Kan moeder het vol houden met al die drukte? Gaan de kerken nog wel open? Wanneer kan ik weer naar school? Wat als ik corona krijg? Zijn opa en oma in gevaar? enz.

En daarom dacht ik bij mezelf: Stop eens met al dat huiswerk rondpompen! Dacht je nou werkelijk dat als deze kinderen zes weken wat minder onderwijs krijgen, ze volledig ongeschikt zijn voor onze maatschappij of voor het leven? Schat jezelf en het onderwijs nou ook weer niet te hoog in.

Zoek de verbinding, zodat je weet wat er werkelijk leeft! Pak de telefoon of rijdt bij ze langs en praat met ze (op 1½ meter). Vraag hoe het met ze gaat, heel gewoon HOE HET MET ZE GAAT… en zoek verbinding! Want dat is waar we allemaal behoefte aan hebben, verbinding met onze medemens, gezien worden door de ander!

Ik gun je veel verbinding met de prachtige jonge mensen in je klas!

Hartelijke groet,
LOA Leraar op Afstand