Ga naar hoofdinhoud

De challenge!

Onderwijs op afstand, deel 3

Misschien dat u dacht dat er tijdens de les op school enkel en alleen over het te behandelen onderwerp wordt gesproken. U heeft het mis, vreselijk mis!!!

Gedurende de hele les vindt er een uitwisseling plaats van zinvolle maar ook minder zinvolle informatie. En toch is dat ook nodig….
Want op die momenten wordt er gewerkt aan groepsvorming, begrip gekweekt, geluisterd, gesproken en de basis gelegd voor een goede relatie.

Nu is dàt met het geven van onderwijs op afstand bijna niet te doen. Ik duw het huiswerk in magister, ik krijg respons, of niet… en een enkele keer de opmerking ‘zo veel???’. Veel dichter bij de leerlingen kom ik niet.

Of toch wel…

Mijn moeder was jarig en mocht geen bezoek ontvangen, daarom hadden we haar verrast met een digitale fotolijst. Zo heeft zij, met meer dan 180 foto’s die constant wisselen, op haar 82e alsnog TV. Ze voelde zich met dit cadeau in het zonnetje gezet en bedankte ons uitvoerig.

En toen had ik hem, want als ik met mijn leerlingen aan de relatie wilde werken, dan hadden we geen huiswerk nodig maar een verbindende groepsopdracht.

Nu weet iedereen inmiddels dat naast de mensen in de zorg, de moeders in de gezinnen een ongelofelijke inspanning leveren. Dus bedacht ik een challenge voor de leerlingen, waarbij ze hun moeders in het zonnetje zouden zetten. Hoe en op welke manier maakte niet uit, als moeder maar de plek kreeg die ze verdiende!

Mocht ik nog bang zijn dat het zou mislukken dan was dat snel van tafel. De ene leerling die normaal thuis helpt met melken, was nu bezig met een kwarktaart. De andere die als hovenier zijn tijd vol maakt, bakte voor moeders een appeltaart. Er kwamen foto`s voorbij van schnitzels die gebakken werden, pizza’s, bloemstukken en jawel zelf een moeder die echt buiten in het zonnetje moest gaan zitten en vervolgens cadeautjes kreeg van de leerling en haar broertjes en zusjes.

Wat ben ik trots op mijn leerlingen!!!

En al nadenkend, vraag ik me dan wel eens af ‘Wat is nu belangrijker, een lesje biologie of je moeder eens in het zonnetje zetten? Wie het weet mag het zeggen ????!

Groeten van LOA,

De Leraar Op afstand