Ga naar hoofdinhoud

“Juf zij deed het ook!”

Je spreekt een leerling aan op zijn/haar gedrag en je krijgt de reactie “Juf, zij deed het ook!” terug. Herken je dit? Ik wel.

Ik merkte dat ik iedere keer weer door deze opmerking aan het twijfelen gebracht werd. De opmerking “Juf, zij deed het ook!” raakte mij. Want hoe kon ik de één wel een consequentie geven en de ander, met hetzelfde ongewenste gedrag niet? Twijfel…

En aan de andere kant, kon ik toch geen consequentie geven aan een leerling waarvan ik zelf het ongewenste gedrag niet had gezien. Twijfel…

Consequent zijn, is belangrijk als je lesgeeft aan leerlingen. Doen wat je zegt, zodat je betrouwbaar bent. Maar ja, hoe eerlijk ben ik als het geven van een consequentie op ongewenst gedrag blijkbaar nogal willekeurig is. Ik merkte dat mijn persoonlijke waarden van betrouwbaar zijn en eerlijk zijn, in deze situatie botsten met elkaar. En leerlingen voelden deze twijfel bij mij haarfijn aan.

Ik heb me best een tijd ongemakkelijk gevoeld wanneer zo’n soort situatie zich voordeed. Het gevoel te moeten kiezen tussen deze waarden zorgde bij mij voor twijfel en vroeg ik mezelf af of ik het wel goed deed. Het heeft mij geholpen om te erkennen dat beide waarden ‘betrouwbaarheid’ en ‘eerlijk zijn’ er mogen zijn en dat ze in sommige situaties tegenover elkaar staan.

Toen ik begreep dat het vooral te maken had met twee botsende waarden, wist ik dat er niet één goede manier was om dit te doen. We maken elke dag keuzes, waarbij we soms de ene waarde meer volgen en de andere keer de andere waarde. Dit inzicht gaf mij de ontspanning om soms te zeggen “Jammer, maar het gaat nu alleen om jou.” en de andere keer “Je hebt gelijk, dat het niet eerlijk is.”.

Iedere leerkracht mag dit op zijn eigen manier doen en maakt daarin zijn eigen keuzes. Welke keuzes maak jij? Op welke waarden baseer jij je keuzes?

Herken je dat gevoel van twijfel bij je keuzes? Ga dan na welke waarden voor jou een rol spelen en of deze waarden met elkaar botsen. Ik gun jou ook meer ontspanning in het volgen van je eigen keuzes.