Ga naar hoofdinhoud

Niet geschikt voor de schoolbanken?

Onderwijs op afstand – deel 4

Iedereen die in het onderwijs werkt, kent wel die leerling die maar een vlieg nodig heeft om afgeleid te worden en zijn aandacht bij de les kwijt te raken.

Nu had ik een leerling die al zat te kijken of die vlieg er al aan kwam! Super fijne jongen, prima karakter, alleen niet gemaakt voor de schoolbanken en ons onderwijssysteem.

Deze jongen was onder het gezag van zijn moeder, onder luid protest, begonnen met het onderwijs op afstand. Hoewel hij de noodzakelijkheid ervan in twijfel trok. Maar ja kritische leerlingen zijn de toekomst, nietwaar?

“Wat is lock down?” vroeg hij. Zijn moeder antwoordde dat het woord opsluiten betekende! Na enig nadenken kwam hij tot de conclusie dat gevangenen opgesloten moesten worden, maar geen kinderen. Iets om over na te denken?

Na enkele dagen belde zijn moeder mij in vertwijfeling op. “Het gaat zo niet langer” zei ze. Ze stonden op het punt om gek te worden. Hij van het thuis zitten, zij van het feit dat hij thuis zat en zijn broertjes van… Afijn u begrijpt het wel, het ging niet echt goed met het onderwijs op afstand.

Wat ik toen heb gedaan is niet volgens het beleid en protocol, maar ik meende me in tijden van crisis enige vrijheid wel te kunnen veroorloven. Ik zei “Stuur hem zo snel mogelijk naar zijn werk.” “Naar zijn werk…? vroeg moeder “maar hij moet toch naar school en voor school achter de laptop?”

“Naar zijn werk mevrouw en ik bel over twee dagen weer.”

Na twee dagen belde ik de leerling op en vroeg hoe het ging. “Geweldig meneer, die lock down mag nog wel een tijdje duren”. Ik vroeg hem of hij zo snel mogelijk van school wilde. “Jazeker meneer”. “Wat is daar voor nodig?” vroeg ik. “Diploma” was zijn antwoord.
“Hoe gaan we die halen?” vroeg ik (en nu stil zijn dacht ik). “Schoolwerk op orde hebben, meneer!”.
“Maar hoe ga je dat doen?” vroeg ik weer. “Werken én leren”.
“Heb jij bedacht hoe dat moet dan?” En daar kwam het “Als ik nu twee dagen ga werken en één dag aan het huiswerk ga, mag dat dan wel?
Ik zei: “Stel dat ik aan jou vraag om alles wat in Magister staat te doen en daarnaast te gaan werken, denk je dat jou dat lukt?” “Dat lukt, meneer!!!”
“Mooi, afgesproken”.

En of het lukte! Al het huiswerk kwam op tijd af en werd opgestuurd. En daarbij maakte hij hele werkdagen op de kwekerij. Engels huiswerk werd ’s-avonds om 8 uur ingeleverd. Wiskunde om 7 uur in de morgen, maar het was af en het was klaar.

Niet geschikt voor de schoolbanken, maar wel voor werken én leren!

Ik sprak zijn moeder. Ze huilde van blijdschap. Wat was ze blij dat het zo kon. Ze had er nog drie kinderen thuis, die op de basisschool zaten. Die hielp ze ook met hun schoolwerk, maar dat haar zoon aan het werk was en zelfstandig zijn huiswerk deed, maakte haar trots en gelukkig! 

Hartelijke groet van LOA,
Leraar op Afstand

Ps. Beste scholen van Nederland, hebben wij ook oog voor de knelpunten die het onderwijs op afstand geeft voor de ouders? Zij moeten het er immers maar even bij doen!