Ga naar hoofdinhoud

Onderwijs op afstand?! – deel 1

De Coronacrisis beheerst het nieuws, de hele wereld staat op z`n kop. Nederland gaat op een intelligente manier op slot, veel dingen gaan dicht, andere zaken zijn beperkt open, kerkdiensten gaan online, scholen gaan dicht. Kortom wat vanzelfsprekend en vertrouwd was verandert. Heel ons vertrouwde leventje staat op z`n kop.

Ook mijn leventje als leraar gaat finaal op de schop. Normaal ben ik een “meester” in alles dicht timmeren, zodat ik alle onverwachte dingen aan kan. En nu moet ik opeens gaan lesgeven op afstand, waarbij de controle voor mijn gevoel compleet weg is!

Hoe moet dat dan, lesgeven op afstand? Ik heb geen flauw idee. Tijdens mijn opleiding bestond dit nog niet.

Werk in Magister zetten en via de mail de leerlingen bombarderen met werk, is voor leraren niet moeilijk, maar onderwijs geven… en dan op afstand. Dat vraagt naar mijn idee toch wel wat anders. Het is dan wel nodig dat de leerlingen er voor kiezen om het aangeboden voedsel te eten en er niet aan voorbij gaan.

Onderwijs op afstand betekent een stukje vertrouwen geven, loslaten, verantwoordelijkheid geven, zelfstandigheid kweken, zo werd mij meegedeeld door mijn leidinggevende. Het advies is om de leerlingen niet te veel op de huid te zitten, maar ze toch alles te laten doen wat wij willen dat ze doen……… Ja ja, helder, duidelijk, dat dus.

Loslaten…, vertrouwen geven… in gedachten zag ik de leerlingen lachend mijn mails met huiswerk, bij ongewenste mail deponeren, het huiswerk negeren en vervolgens keihard aan het werk gaan… voor hun baas in plaats van school.

Toch sta ik er elke dag versteld van hoe leerlingen met dit fenomeen “onderwijs op afstand” omgaan. Komende tijd neem ik je mee in de geweldige, ontroerende, lachwekkende en bizarre ontknopingen van het onderwijs op afstand.

Hartelijke groet,
Gert Baaij
LOA Leraar Op Afstand!