Ga naar hoofdinhoud

Controle is goed, vertrouwen is beter!

Onderwijs op afstand?! – deel 2

Nu het onderwijs door internet, mail, magister en videobellen binnen handbereik is gebracht van de leerling, kan het Onderwijs Op Afstand gaan beginnen.

Als iemand die altijd alles graag onder controle wil hebben zag ik toch wel een ‘probleempje’ aan de horizon verschijnen. Hoe weet ik nu of ze doen wat ze zouden moeten doen?

Onder het mom van ‘je mag niet alles van de ouders verwachten’ heb ik mijn zogenaamde greep op de puberschaar vergroot door een app-groep te starten. Dit had ik eerder nooit gewild want, tja… hun wereldje is nu eenmaal anders dan de mijne. En ik wilde ook niet 24 uur per dag gaan draaien, ha ha..

Maar goed, omdat ik die controle over hen toch wilde vormgeven, heb ik voorgesteld om een klassen-app te starten. Nou, die hadden ze al. Met groot kabaal werd ik in de groep opgenomen, mijn eigen foto werd als profiel gekozen en ik had mijn controle. Dacht ik…..

Het eerste huiswerk werd doorgegeven en jawel ik kon de app aan het werk zetten: “Kunnen jullie er een beetje uitkomen? Snap je de opdracht? Denken jullie om de inlevertijd? Komt er nog wat… …volkomen radiostilte.

“Waarschijnlijk aan het huiswerk maken” zei ik tegen mezelf, dan staat de mobiel niet aan dus….

Toen er eindelijk geappt werd door de leerlingen “Wanneer moet het af zijn? Waar kan ik het vinden? Welke mail wordt er nou bedoeld?” vlogen de reacties van hun medeleerlingen over de app. “Staat daar en daar, inleveren week 19, moet je effe op die link klikken, later, …”

De app werkte inderdaad, men hielp elkaar en stuurde waar nodig. Eén leerling gaf steeds tips en opmerkingen over hoe het werk moest geschieden, als een volleerde juf. Ik was pas nodig als de zaak echt vastliep en dat gebeurde minder vaak dan ik verwacht had.

Wat ik moest leren…

Controle is goed, maar vertrouwen is beter!

PS. Daarnaast ook nog een technische tip: Ze hebben mij verteld dat als je op een berichtje wilt antwoorden, je dat naar de zijkant veegt, zodat het stukje tekst erbij staat als je antwoordt. Ik was zo lang aan het typen dat er al heel veel nieuwe berichten voorbij kwamen. Dat vonden ze zielig voor mij ????.

Hartelijke groet,
LOA Leraar Op Afstand!