Ga naar hoofdinhoud

Waar kom jij van in beweging?

Ik kom in beweging van externe factoren. Dat wil zeggen dat ik in beweging kom door zaken en mensen uit mijn omgeving, zoals een surfer in beweging komt van een golf.
Dit komt vanuit mijn bril waardoor ik naar de wereld kijk. De bril van de reflecties; terugkijken op wat geweest is en vooruit kijken op wat komen gaat. Daarbij maak ik gebruik van mijn verbeeldingskracht. Om te kunnen reflecteren heb ik voeding vanuit mijn omgeving nodig.

Trek je nu je wenkbrauwen op? Lijkt dat je vreselijk lastig of zelfs onbetrouwbaar?

Kom dan vertel ik je hoe dat voor mij werkt.

Ik heb een afspraak gemaakt om samen met een collega-trainer een team te gaan trainen op een basisschool. Mijn collega heeft de opdracht aangenomen en doet daarom alle voorbereiding met de school. Ik ben alleen aanwezig op de trainingsdagen.

Mijn collega heeft de dag goed voorbereid, een mooie agenda gemaakt en alle informatie gedeeld die ik nodig heb. Het enige wat ik nog zelf moet doen is de trainingsdag inhoudelijk voorbereiden. In welke volgorde ga ik de onderwerpen behandelen? Wat ga ik uitleggen? Welke werkvormen ga ik toepassen?

Ik merk dat ik er de hele week niet aan toe kom om de voorbereiding te doen. Ik ben druk met allerlei andere dingen. Zelf druk met zaken die ik gemakkelijk kan uitstellen tot na de trainingsdag. Opeens herken ik bij mezelf uitstelgedrag! Ik ben de voorbereiding aan het uitstellen. Dit duurt zelfs tot aan de avond voor de trainingsdag. Dan pas lukt het me training voor te bereiden.

De volgende dag zit ik in de auto onderweg naar de school waar de training gaat plaatsvinden. En ik kijk terug op de mijn uitstelgedrag. Ik verwonder me er over dat het me niet lukte om te beginnen met de voorbereiding. Wat was er aan de hand?

Opeens zie ik het helder voor me. Het probleem is dat ik geen enkel beeld heb bij de school waar ik heen ga. Ik weet niet hoe de school er uitziet, ik heb nog niemand van de school gesproken. Het is nog helemaal blanco. Vanuit mijn bril van reflecties heb ik beeld nodig om voor me te kunnen zien hoe de dag gaat worden. Vanuit dat beeld kan ik het programma van de dag verder gaan invullen. Dit is het vooruitkijken op wat komen gaat vanuit mijn verbeeldingskracht.

Hoe komt het dat het me uiteindelijk toch lukt om de trainingsdag voor te bereiden? Ik voel de druk van de deadline, een andere externe factor. De avond voor de trainingsdag was deze druk hoog genoeg om ook zonder het beeld in mijn hoofd in beweging te komen.

Herkenbaar? Bij jezelf of bij een ander?

Binnen het Process Communication Model herkennen we dat mensen meer intern of meer extern gemotiveerd zijn. Weet jij hoe dat bij jou is? Waar kom jij van in beweging?

Als je dit bij jezelf herkent, levert dat een beter zelfmanagement op.
Ik weet nu dat ik beeld nodig heb. Daar ga ik dus de volgende keer voor zorgen.

Interesse? Lees meer over het Process Communication Model