Skip to content

Wat is waarheid?

Heb je moeite om tot je teamleden door te dringen? Vraag je je af waarom ze hardnekkig blijven hangen in hun eigen overtuigingen en ideeën?

In overleg met je collega’s valt je op dat er weinig aandacht is voor de positieve resultaten van het nieuwe project. De dingen die niet goed gaan worden daarentegen uitgebreid van commentaar voorzien. Het gevaar is dat het hele project dreigt vast te lopen en dat er dat alles voor niets is geweest.
En tot overmaat van ramp zegt je collega “Dat zag ik van tevoren al aankomen.”

Conformation bias

Wat is waarheid in deze situatie? Is er sprake van conformation bias? Dat is het bevestigingsvooroordeel. Hierbij hebben we de neiging om informatie te zoeken, te interpreteren en te herinneren op een manier die overeenstemt met onze eigen waarden, meningen en overtuigingen. Kort gezegd; we horen, zien en onthouden vooral dat wat onze mening bevestigd.

Conformation Bias is een manier van filteren van informatie door onze hersenen, die ervoor zorgt dat we snel informatie kunnen verwerken door het te linken aan al aanwezige informatie. Aanvullende informatie die niet klopt met de al aanwezige informatie negeren of vergeten we.

Wat is er nodig om te veranderen?

Dus in het voorbeeld hierboven betekent het dat collega’s vooral de negatieve punten horen, want dat sluit aan bij hun overtuiging dat het nieuwe project toch niet gaat werken. Dat betekent dat alleen uitleggen niet voldoende is om hen mee te nemen in deze verandering, maar dat er aandacht nodig is voor het ombuigen van belemmerde overtuigingen.

Kun je hulp gebruiken met dit proces? Maak gebruik van een deskundige teamcoach om hiermee aan de slag te gaan. Vul het contactformulier in of bel ons: 06 21 47 92 12

In een persoonlijk gesprek hoor ik graag waar jullie tegenaanlopen en wat jullie willen bereiken. Vervolgens maak ik een voorstel op maat.