Weerstand is beveiliging
“Belachelijk! Dat wordt weer een hoop extra werk!”
“Zeker, ik begrijp ook echt niet waarom we weer zonodig op een andere manier moeten gaan rapporteren. Het gaat toch prima zo.”
Na afloop van de teamvergadering hoor ik twee collega’s met elkaar praten. Ze bespreken het besluit om met een ander rapportagesysteem te gaan werken. Ik hoor weerstand tegen het besluit, terwijl dat besluit toch net is uitgelegd en besproken.
Wat gaat er mis?
Waar komt dit vandaan?
Herken je dit ook in jouw werksituatie?
Veranderingen
Veranderingen en weerstand, ze lijken wel bij elkaar te horen én dat is heel logisch.
Een verandering kan zorgen voor gevoelens van en gedachten over…
- … niet competent voelen
- … niet gezien worden in mijn talenten
- … missen van richting en doel
- … onzekerheid over wat er van mij verwacht wordt
- … geen grip hebben over de situatie
- … veel kaders en weinig vrijheid
Al deze gevoelens en gedachten leiden tot gedrag dat we herkennen als weerstand. Dit gedrag is het topje van de ijsberg en onder water zitten onze gevoelens en gedachten. Deze delen we niet zo gemakkelijk met anderen en soms herkennen we ook zelf nog niet wat de oorzaak is van onze weerstand. Want met onze weerstand houden we onze angst op afstand.
Weerstand en angst
Onder het gedrag wat we weerstand noemen, zit een gevoel van angst.
- Angst om te falen; Ik heb er een jaar over gedaan om het huidige programma helemaal te begrijpen. Dit gaat me nooit lukken.
- Angst voor een conflict; Deze hele verandering gaat vast weer veel gedoe opleveren in het team. Dat bederft de fijne sfeer.
- Angst voor isolement; Je zult zien dat ik straks de enige ben die het niet aankan. Ik kan mijn gevoel met niemand bespreken.
- Angst voor verlies; Binnen de huidige werkwijze kan ik meerwaarde toevoegen in mijn werk. Dat is straks natuurlijk niet meer mogelijk.
- Angst voor schuld; Als teamleider is het mijn schuld als het op de afdeling niet op orde is. Ik voel me klem zitten tussen mijn team en mijn leidinggevende.
De oorzaak van weerstand
Deze gevoelens van angst en onzekerheid zorgen ervoor dat we proberen vast te houden wat we hebben, want daardoor kunnen we beveiligen waar we behoefte aan hebben. Weerstand is dus een manier om onze behoeften te beveiligen.
Onze behoefte aan…
… succes in plaats van falen.
… harmonie in plaats van een conflict.
… erbij horen in plaats van isolement
… behoud in plaats van verlies
… gepaste verantwoordelijkheid in plaats van schuld.
Weerstand tegen veranderingen wordt niet veroorzaakt door onwil, maar komt vanuit de behoefte aan succes, harmonie, erbij horen, behoud en gepaste verantwoordelijkheid. Wanneer we bang zijn dat deze behoefte niet meer vervuld wordt, gaan we in de weerstand.
Welke oorzaken van weerstand herken jij op je werk?
Welke behoeften worden er niet vervuld?
In het vervolg op deze blog gaan we in op het omgaan met weerstand in je team.