skip to Main Content

Process Communication Model (PCM)

PCM leert je luisteren naar de woorden en kijken naar het gedrag van jezelf en de ander. Hierdoor kun je horen en zien welke taal de ander spreekt. Door aan te sluiten bij de taal van de ander, maak je op een positieve manier contact. Geef jouw boodschap in de taal die aansluit bij de ander. Dan komt jouw boodschap helder over!

Wat bereik je met PCM?

 • meer werkplezier
 • krachtiger leiderschap
 • minder stress
 • fijne samenwerking in het team
 • meer resultaat
 • minder uitval
 • goede sfeer in de klas
 • beter klantcontact

PCM is een krachtig model, waarmee je echt contact kunt maken en miscommunicatie leert herkennen en verminderen.
PCM definieert zes verschillende persoonlijkheidstypen. Je hebt alle persoonlijkheidstypen in meer of mindere mate in je. Jouw persoonlijkheidshuis laat zien hoe jij het liefst communiceert, wat je motiveert en welk gedrag je laat zien als je negatieve stress ervaart. Ook geeft het de rijkdom van jouw persoonlijkheid weer. Met PCM begrijp je beter hoe je alle lagen in jezelf kunt benutten en hoe je positief en effectief kunt inspelen op de voorkeuren van anderen.

Voorbeeld van een persoonlijkheidshuis.

De zes verschillende persoonlijkheidstypen

Je hebt deze zes persoonlijkheidstypen allemaal in je. Het ene type is sterker aanwezig dan het andere type. Dat betekent dat jij van bepaalde typen meer laat zien in je gedrag en woorden dan van andere typen. Maak kennis met de zes typen.

Harmoniser
Als je veel Harmoniser in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je warm, meelevend en sensitief. Je hebt oog voor anderen (soms wat meer dan voor jezelf) en wil graag erkend worden voor wie je bent.

Gestructureerd denker
Als je veel Gestructureerd denker in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je georganiseerd, verantwoordelijk en houd je van logica. Je wilt weten hoe dingen werken en houdt van een heldere planning.

Doorzetter
Als je veel Doorzetter in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je toegewijd, oplettend en gewetensvol. Je staat voor je principes en vindt het fijn om te delen wat voor jou belangrijk is.

Promotor
Als je veel Promotor in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je overtuigend en charmant. Je zet dingen in beweging en gaat voor uitdaging. Je past je makkelijk aan om je doel te bereiken.

Rebel
Als je veel Rebel in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je spontaan en creatief. Je houdt van humor en speels contact. En doet dingen graag op je eigen manier en het liefst anders dan anders.

Dromer
Als je veel Dromer in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je reflectief en kalm en heb je veel verbeeldingskracht. Je hebt rust en ruimte nodig om nieuwe ideeën op te doen en vindt het prettig om alleen te zijn.

Ontdek hoe PCM voor jou, jouw team of organisatie kan werken. Doe mee met open inschrijvingstraining of kies voor een incompanytraining voor jouw team of organisatie.

logo PCM Process Communication Model Gecertificeerd Trainer

Aanbod PCM

Training ‘ Bereik samen meer!’

In de deze training ontvang je een stevige basis om aan de slag te gaan met PCM. Je begrijpt wat jouw voorkeur is in communicatie. Je weet waardoor jij wordt gemotiveerd. Je leert en oefent het herkennen van de voorkeur van de ander. Ook ontdek je wat voor stress zorgt. Kortom je breidt jouw communicatietools uit, zodat je de ander beter kunt bereiken. Hierdoor verminder je miscommunicatie.

De rode draad door deze training is jouw persoonlijke profiel. Op de eerste trainingsdag ontvang je jouw persoonlijk profiel met een uitgebreide omschrijving. Met behulp van het profiel ontdek je jouw kwaliteiten, communicatiestijlen en stresspatronen.

 • Open inschrijving: Deze training is open voor iedere geïnteresseerde. Drie volle dagen gaan we aan de slag met PCM in een kleine groep van max. 10 personen. Lees meer…
  Zie de agenda voor de actuele data. 
 • Incompany: Deze training wordt op basis van jouw wensen op maat gemaakt voor je team of organisatie. Wij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek over jouw wensen. Neem contact op via het contactformulier of bel 0621 479 212.

Workshop

PCM kan ook in een compacte workshop gegeven worden aan groepen werknemers, ouders en andere betrokkenen. In deze workshop wordt één onderdeel van PCM uitgelicht. De tijdsduur en het onderwerp van de workshop worden in overleg vastgesteld. Bij een workshop ontvang je geen persoonlijk profiel.
Open inschrijving: Bekijk de agenda voor het actuele aanbod.
Incompany: Neem contact op via het contactformulier of bel 0621 479 212 om te vragen naar de mogelijkheden.

Lesbezoek of thuisbezoek met nagesprek

Na het volgen van de PCM-basistraining is er verdieping mogelijk door een observatie op het werk, in de klas of in de thuissituatie. Vooraf wordt bepaald welk observatiedoel het bezoek heeft en hoe de terugkoppeling van de observatie gedaan wordt in het nagesprek. Neem contact op via het contactformulier of bel 0621 479 212 om te vragen naar de mogelijkheden.

Ervaringen van anderen

PCM werkt! Uitspraken van deelnemers aan de training:

‘Ik begrijp nu hoe het komt dat de omgang met deze persoon mij zoveel energie kost.’

‘Erg helpende en herkenbare theorie, die praktisch toepasbaar is.’

‘Het werkt gewoon echt! Als ik hem een directieve opdracht geef, gaat hij wèl aan de slag.’

‘Ik kan zo een aantal leerlingen aanwijzen die, anders naar het Speciaal Onderwijs waren verwezen.’

‘Deze training levert mij meer op dan alle andere trainingen die ik in mijn loopbaan gehad heb.’ (deelnemer van 65 jaar)